dinsdag 7 augustus 2012

Samenzweringsdenken


@wmiddelkoop heeft ergens vandaan een reputatie van liberaal of libertair. Waarschijnlijk omdat hij net als pro-vrijheid publicisten als Peter Schiff en Marc Faber zaaltjes afgaat om te waarschuwen voor de komende ineenstorting van het financieel-economische stelsel. Die reputatie wordt dan gevoed wanneer hij paniekerig naar de stijgende goudprijs wijst. Die betekent immers dat zowat alle (papieren) valuta’s ter wereld ten onder dreigen te gaan aan inflatie, gecreëerd door centrale banken. Deze op zich juiste constatering werkt echter misleidend, want zijn oplossingen zijn bepaald niet vrijheidsgezind. In plaats van te pleiten voor meer markt, meer vrijheid en minder overheid en regels wil hij de banken nationaliseren, wat – dacht ik – de socialistische “oplossing” is.
Een andere eigenaardigheid versterkt de indruk van een pro-vrijheid commentator en dat is zijn intense achterdocht tegen grote bedrijven en tegen de informatie uitgegeven door hun woordvoerders. Zijn tweets hebben het over Monsanto (genetisch gemodificeerd zaaigoed) dat opzettelijk gif in zijn producten laat zitten of stopt of zoiets en Tepco (exploitant van de kerncentrale van Fukushima) dat van alles verzwijgt over de ramp.
Nu is het zo dat ik gemerkt heb dat wanneer je je zoals ik tot libertair ontwikkelt, die achterdocht tegen het gezag en de vrinden van het gezag er zogezegd gratis bijgeleverd wordt. De libertaire idee gaat nu eenmaal over vrijheid van handelen, vrije uitwisseling van goederen en diensten, en het sociale stelsel dat daarvan het resultaat is. De overheid staat daar per definitie buiten. De staat is het apparaat van dwang en van het geweldsmonopolie. Niet voor niets ontwikkelen libertairen zich vaak dóór tot anarchisten. In Amerika zijn alle presidenten die al eens een oorlog hebben moeten voeren juist door de libertairen als Lew Rockwell of Thomas DiLorenzo ervan beschuldigd die oorlog zelf te hebben uitgelokt om, gebruik makend van de noodsituatie meer macht naar zich toe te trekken. Van Lincoln die de staten zou hebben willen onderwerpen aan de Unie, via Roosevelt die wist dat de aanval op Pearl Harbour aanstaande was, tot Bush en “9/11 was an inside job”. Mij gaat dat allemaal veel te ver en ik houd me graag aan wat historisch ook werkelijk aan te tonen is.
Maar het geeft aan dat libertairen wel eens doorschieten in hun argwaan tegen het instituut overheid. Hoewel er natuurlijk ook zo iets is als een gezonde mate van wantrouwen tegen de politieke elite prutsers partijen in de VS en de EU. Het gaat erom de juiste toon te vinden.
Maar Middelkoop krijgt zijn informatie voor zover ik kan zien van schimmige activistensites, e.d. Er zijn legio groepen en individuen in de wereld die per internet en email voortdurend “informatie” rondstrooien dat je shampoo of je mineraalwater giftig of kankerverwekkend is en dat het een samenzwering van multinationals tegen de bevolking is. Het is een soort uitzaaiing van het anti-tabaksfascisme, denk ik. In ieder geval geen libertarisme. Blijkbaar zijn wij consumenten allemaal willoze en hersendode slachtoffers van winst- en machtgraaiende monopoliekapitalisten en moeten deze #occupygekkies ons helpen om hun dood en verderf zaaiende producten (want dan verkopen ze er meer, niet?) te mijden.
Waarmee ik maar wil zeggen dat de overigens zeer sympathieke RTL Z commenter duidelijk géén liberaal of libertair is, maar meer iemand van wie de politiek of de staat juist redding moet brengen door alles over te nemen. Hij lijkt mij meer bij de SP thuis te horen.

Geen opmerkingen: