dinsdag 21 augustus 2012

Hij blijft het proberen


De voorstellen van Peter Schiff in zijn jongste boek The Real Crash beogen de politici te bewegen iets te doen aan de enorm gegroeide overheid en dito kosten van de welvaartsstaat.
Het is beter als er echte, diep insnijdende, maar gecontroleerde hervormingen van de overheidsfinanciën plaatsvinden dan dat “de wal het schip keert”. Want in dat geval ziet hij hyperinflatie, werkelijk draconische inperkingen van de overheidsuitgaven en, als direct gevolg, ernstige sociale onrust in het verschiet. Die onrust zou een president Obama in zijn tweede termijn de kans van zijn leven kunnen geven omdat het dan in de ogen van veel Amerikanen gerechtvaardigd zou zijn om via “bijzondere maatregelen” een socialistische en totalitaire dictatuur te vestigen.
De kans dat Peter slaagt is gering. Het “debat” tussen Democraten en Republikeinen gaat helemaal niet over bezuinigen maar of de stijging van de uitgaven ietsjes teruggenomen moet worden of niet. Paul Ryan werd door de Dems voor rotte vis uitgemaakt omdat hij de uitgaven met 3,6 procent wil laten stijgen in plaats van de normale 4 à 5 procent. Intussen roept hij om het hardst dat er geen cent minder naar Medicare of Medicaid mag.
Het gaat daar in de VS binnen één of twee jaar helemaal mis. De dollar valt en het zou me niet verbazen als daar in 2016 een land ligt dat meer op de Sovjet-Unie lijkt dan op het powerhouse van vrijheid en democratie dat het ooit (lang geleden) was.

Geen opmerkingen: