zondag 26 augustus 2012

Crony Capitalism oorzaak Arabische opstanden


Prima artikel over de economische oorzaken van de Arabische lente in Middle East Institute (MEI) door AdeelMalik and Bassem Awadallah. Gevonden via Nick Sorrentino.
Er wordt in betoogd dat het beleid waarop politieke elites in Arabische staten traditioneel vertrouwd hebben om aan de macht te blijven, een mengsel van repressie en redistributie, niet langer werkt. Repressie niet vanwege de nieuwe sociale media waarmee de menigte de lange arm van de staat beter kan omzeilen. Redistributie niet omdat piekende wereldgrondstof en -voedselprijzen de subsidies in snel tempo onbetaalbaar maken. Deze landen hebben een enorm overschot aan jonge mensen, die beter opgeleid zijn dan vorige generaties. Maar tegelijkertijd is de werkloosheid onder hen enorm hoog, omdat de politieke elites een relatief zeer grote publieke sector handhaven, die afhankelijk is van olie-inkomsten en buitenlandse hulp. De privésector levert ook weinig job-opportunities, omdat ze overheerst wordt door een gering aantal families met goede connecties tot de politieke machthebbers.
Het lijkt erop dat de Arabische wereld moet hervormen en wel in prokapitalistische zin, anders zullen nog veel meer jonge mensen er weg gaan. En we weten allemaal waar ze naar toe zullen gaan.

Geen opmerkingen: