vrijdag 9 december 2011

Omnipotent Government

Het Amerika van Obama is in snel tempo bezig af te glijden naar een totalitaire staat.
Peter Schiff had woensdag 7 december de gepensioneerde chemieprofessor Julian Heicklen in zijn radioprogramma  die mocht vertellen over zijn arrestatie wegens jury tampering. Hij had in New York folders uitgedeeld waarin hij mensen die misschien jurydienst moesten doen erop wees dat zij het recht hadden een wet ongeldig te verklaren (voor het onderhavige geval, niet permanent) als zij die wet onrechtvaardig vonden. Dit recht heet jury nullification, en het is een van die rechten die bedoeld zijn om de macht van de regering te beperken. 
Je kunt dus nu gearresteerd worden wanneer je mensen (die misschien helemaal niet in een jury terecht komen, maar gewoon medeburgers zijn) op hun rechten wijst. Dit incident toont aan dat de socialistische  regering niet wil dat burgers zich van hun door de Constitutie gegarandeerde rechten bewust zijn of worden.
Dit geval is slechts een van vele. Peter Schiff doet wat hij kan om reclame te maken voor libertaire waarden en voor vrijheid in het algemeen, maar het is een ongelijke strijd. Dit blog is niet optimistisch over vooruitzichten voor individuele vrijheid in Amerika of trouwens in de EUSSR.
De klassieke periode van laissez-fairekapitalisme, dus van maximale individuele vrijheid en internationale vrede, was de 19de eeuw. De hele 20ste eeuw wordt in het Westen gekenmerkt door de toenemende macht van de overheid ten opzichte van het individu. Het hoopvolle idee dat de 21ste de eeuw zou worden van een terugkeer naar de vrijheid raakt steeds meer op de achtergrond. Doordat de staat inmiddels niet alleen hele sectoren van de formele economie controleert (waaronder de klassieke productiefactoren land, arbeid en kapitaal, zodat de Maxisten uit de dertiger jaren tevreden zouden zijn)  maar ook door beheersing van onderwijs en informatievoorziening (regulering van het internet is slechts een kwestie van tijd) streeft naar totale controle over de geesten en zelfs het geheugen van de onderdanen, zal de individuele vrijheid, juist in de occident waar dit begrip werd uitgevonden, binnenkort nul zijn.

Geen opmerkingen: